Planning project: hoe gedetailleerd?

Planning project? Hoe gedetailleerd moet die zijn?

Het antwoord is: het hangt ervan af. In zijn algemeenheid geldt: plan het hele project op hoofdlijnen en plan de volgende fase gedetailleerd.
Wanneer jet het project op hoofdlijnen plant kijk dan in ieder geval goed naar de planning van het kritieke pad. Dat verkleint de kans op problemen enorm.

Maar er zijn allerlei uitzonderingssituaties. Daar zijn geen standaard regels voor: het is ook een zaak van gezond verstand. Hieronder heb ik een aantal bijzondere situaties beschreven. Die kunnen je helpen om je eigen afweging te maken.

projectplanning with post it
Het is verstandig om je project goed te doordenken. Maar wordt je té gedetailleerd, dan raak je het overzicht kwijt.

Projecten die lijken op wat je vaker hebt gedaan: op hoofdlijnen

Je weet welke stappen je gaat zetten. Je hebt hier al ervaring mee. Je weet waar je tegenaan kan lopen. In dat geval is het voldoende om het hele project op hoofdlijnen te plannen en alleen de komende fase gedetailleerd te plannen. Dat laatste helpt de leden van het projectteam om hun werk zelf goed te plannen.

Projecten die belangrijk, maar niet cruciaal zijn: volgende fase in detail, de rest op hoofdlijnen

Datzelfde geldt ook voor normale projecten die misschien wel belangrijk, maar niet cruciaal zijn en ook niet ontzettend ingewikkeld zijn. Plan op hoofdlijnen, alleen de volgende fase in detail.

Projecten waar heel veel vanaf hangt: gedetailleerd plannen

Maar als het project waar jij mee bezig bent juist heel belangrijk is voor jou of de organisatie: voorkom dan risico’s en werk de planning gedetailleerd uit. Dit helpt je om het project te begrijpen. Wanneer de onvermijdelijke tegenslagen opduiken weet je beter wat je moet doen.

Projecten die volledig nieuw zijn: gedetailleerd plannen

Wanneer je geen enkele ervaring hebt met het project dat je moet uitvoeren: maak dan juist een wat betere planning. Je begrijpt alleen al door het maken van de planning je project veel beter. Je krijgt zicht op de onderlinge samenhang van activiteiten. En je begrijpt waar de grootste onzekerheden zitten. Die kan je dan ook delen met je opdrachtgever.

Projecten die bijzonder ingewikkeld zijn: gedetailleerd plannen

Wat voor belangrijke projecten geldt, geldt ook voor ingewikkelde projecten. Het maken van een gedetailleerde planning helpt je het project te begrijpen. Daardoor kan je het beter besturen en wordt de kans op succes groter.

Projecten die eigenlijk improvisaties zijn: planning project op hoofdlijnen

Wanneer de uitkomst en de stappen die je moet doen van te voren onbekend zijn heb je niet te maken met een project, maar met een improvisatie. In dat geval heeft het geen zin om gedetailleerd te plannen: je weet immers niet wat je moet doen.

 

Voorkom dat je iedere week uren bezig bent om je planning project aan te passen

Wanneer je merkt dat je iedere week heel veel tijd moet stoppen in het actueel houden van je planning project is dit een signaal dat je het handiger kan doen.project planning Misschien probeer je te gedetailleerd controle te houden. Of je hebt een verkeerde planning opgesteld. Vraag dan om advies van een buitenstaander.