Politiek hoort bij iedere organisatie
Veel dingen in het leven kan je uitrekenen of wetenschappelijk vaststellen. Welke manier van produceren de minste grondstoffen kost. Of bij welke snelheid de CO2-uitstoot van jouw auto het kleinst is. Of bij welke prijs de verkoop van jouw product het grootst is.
Maar er zijn in het leven van iedere organisatie ook zaken die niet zijn uit te rekenen. Of er is gewoon geen tijd voor. De ‘beste’ oplossing bestaat gewoon niet bij ieder soort problemen.
In dat soort situaties moet er gekozen worden. Je zoekt uit wat je wel weet. En je bespreekt de mogelijkheden. Maar daarna moet er gewoon gekozen worden.
Wie neemt dat besluit? Het antwoord heeft te maken met macht. De meest machtige man of vrouw neemt een besluit. Als het gaat om projecten denk je bij macht als eerste aan de projectleider en de opdrachtgever. Maar er zijn meer
Denk niet dat politiek er niet toe doet
Partijen binnen en buiten je project kunnen grote invloed hebben op jouw project:
- Er zijn mensen die kunnen sturen door een besluit kunnen nemen(gaan we links of rechts, doen we meer of minder)
- Er zijn mensen die een project kunnen stoppen (vetomacht)
- Er zijn mensen die het nemen van een besluit lastig kunnen maken (hindermacht).
Er zijn dus allerlei mensen en organisaties die jouw project kunnen beïnvloeden.
Welke manieren zijn er om met politiek om te gaan?
Er zijn drie manieren waarop ik de meeste projectleiders zie reageren:
- Ontkennen
- Meespelen
- Beperken tot de inhoud
- Integer voorkeursoptie promoten
Ontkennen
Je bent projectleider en ingehuurd voor een klus. Poltitiek hoort niet bij projecten. En als het toch gebeurt laat je het vechten en konkelen aan anderen. Je hoort het wel als ze klaar zijn. Nadeel van deze houding is dat je geheel afhankelijk bent van de wijsheid en besluiten van anderen.
Meespelen
De projectleider als volleerd politicus. Hij speelt het spel mee alsof hij zelf één van de beslissers is. Soms vanwege de macht. Maar net zo vaak vanuit een grote betrokkenheid: ze willen de beste oplossing.
Voordeel is dat dit type projectleider op de korte termijn veel zaken voor elkaar krijgt. Nadeel is dat niemand hem echt vertrouwt. Als hij zelf in de problemen komt bestaat de kans dat niemand hem wil helpen.
Beperken tot de inhoud
Dit zijn de overlevers. Als projectleider zet ik alle mogelijkheden op een rij, daarna moet de opdrachtgever maar beslissen. Als projectleider blijf ik buiten het gedoe. Als ik mee discussieer dan praat ik over argumenten – niet over wie er moet winnen of wie er gelijk heeft.
Dit is dienstbaarheid volgens het boekje. Het grote voordeel is dat je op de korte termijn buiten schot blijft: je bent voor niemand bedreigend. Op de lange termijn wordt sommige van deze projectleiders wel gebrek aan ruggengraat verweten.
Integer voorkeursoptie promoten
Er is nog een andere manier. Ik ontmoet ook projectleiders die zelf geen politicus worden, maar wel op een integere manier aangeven welke oplossing hun voorkeur heeft.
Voordeel is dat deze projectleiders niet het wantrouwen van politieke projectleiders oplopen. En ze houden respect van de opdrachtgever omdat ze niet op haar stoel gaan zitten. Maar ze tonen wel dat ze betrokken zijn doordat ze een voorkeursoptie op een integere manier verdedigen. En ze gebruiken alle technieken die hierbij helpen. Deze projectleiders houden zo vaak het respect van alle spelers rondom het project.
Richt je op het einddoel – blijf flexibel in de weg daar naar toe
Welke stijl je ook kiest, zorg dat je altijd flexibel blijft. Als projectleider heb je de verantwoordelijkheid om een resultaat waar te maken. Als projectleider ben je niet verantwoordelijk voor de hele organisatie. En mijn ervaring is dat vooraf lang niet altijd duidelijk is wat de beste oplossing is. Het is mij best wel vaak gebeurd dat een “slechte” oplossing achteraf best bleek te werken. Een beetje zelfrelativering is daarom heel goed voor projectleiders.
Houd daarom bij ‘politiek gedoe’ vast aan het eindresultaat. De opdrachtgever heeft je immers gevraagd om het projectresultaat te halen. Maar wees wel flexibel in de manier waarop je daar komt. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.
Als je wil sparren over de situatie van jouw project, neem dan even contact met me op.
Terug naar de hoofdpagina Besluitvorming
Terug naar de pagina Kennisbank Projecten