Fases project: er zit een logische volgorde in de fasen. Met iedere projectfase neem je een volgende stap op weg naar het resultaat:
- Initiatiefase: wat is het project precies? (en alternatieve resultaten vallen af)
- Definitiefase: welke wensen hebben we t.a.v. het resultaat? (en alternatieve wensen vallen af)
- Ontwerpfase: Hoe ziet het resultaat er uit? (alternatieven vallen af)
- Voorbereidingsfase: Wat moet er gebeuren voordat we het resultaat kunnen maken?
- Realisatiefase: nu maken we het resultaat
- Nazorgfase: hoe regelen we de overdracht en het beheer?
Fases project – Van grof naar fijn
Een project begint daarmee vaak breed en algemeen. Van een probleem en een algemeen idee over de oplossing in stappen naar een heel concreet resultaat.
De logische volgorde voorkomt dubbel werk
Wanneer je stappen overslaat doe je meestal extra werk. Extra uren betekent meestal hogere kosten en vertraging. Vaak wordt van fases project de definitiefase overgeslagen, omdat mensen soms niet goed begrijpen wat het nut van deze fase is.
Een voorbeeld
Stel je project heeft als doel de wachttijd van klanten te verkorten. Het resultaat is een nieuw kassasysteem.
Stel dat je direct gaat ontwerpen en ontwikkelen nadat het Projectplan is vastgesteld. Wanneer het ontwerp bijna klaar is ziet de opdrachtgever dat hij bepaalde eisen over het kassasysteem niet duidelijk heeft aangegeven. De kassa’s moeten bijvoorbeeld ook een losse handscanner hebben voor grote producten.
Het projectteam moet nu terug naar de tekentafel en het ontwerp aanpassen. Dat was onnodig geweest als in de definitiefase voldoende tijd was genomen om de opdrachtgever te vragen wat zij precies wilde. Daarom is het belangrijk om de fases project in de goede volgorde te doorlopen.
De logische volgorde voorkomt teveel kosten
Nog erger wordt het wanneer een deel van het resultaat al is gebouwd. Als er dan wensen worden toegevoegd, of men het ontwerp toch nog wil aanpassen betekent dat een deel van het resultaat moet worden afgebroken. Dat dit tijd en geld kost moge duidelijk zijn.
Je kan beter sturen op extra of gewijzigde wensen
De vaste volgorde betekent bovendien dat je de wijziging of aanvulling van wensen door de opdrachtgever of andere partijen beter kan sturen. Ten eerste heb je een sterk argument wanneer je aangeeft dat men al de kans heeft gehad om zijn of haar wensen aan te dragen. En opdrachtgevers snappen dan meestal beter dat latere aanpassingen leiden tot vertraging en extra kosten.
Terug naar de hoofdpagina Projectfasering
Terug naar de hoofdpagina Kennisbank Projecten