Realisatiefase definitie:
In de realisatiefase zijn alle voorbereidingen klaar en begin je aan het grote werk. Nu maak je het resultaat zelf.
Realisatiefase: doel
- het maken van het resultaat dat iedereen voor ogen heeft
Realisatiefase: Resultaat
- het resultaat van het project (het huis, schip, het handboek, de software, de bijeenkomst, het beoordelingssysteem, de sluis etc.)
- Opleveringsdocument
Realisatiefase: Wat doe je in deze fase?
- In deze fase doe je alles wat nodig is om het resultaat te maken
- Aanbieden van het resultaat aan de opdrachtgever
- Eventueel het aanpassen van het resultaat
- Het opstellen van een opleveringsdocument
- Het ondertekenen van het opleveringsdocument en het overdragen van het definitieve resultaat aan de opdrachtgever
- Het opstellen van het beslisdocument waarmee deze fase wordt afgerond
Hoe lang duurt de realisatiefase?
Dat verschilt per project. Voor sommige projecten neemt de Realisatiefase jaren in beslag. Denk daarbij aan grote projecten als de aanleg van de Tweede Maasvlakte, de Noord-Zuidlijn of een Vinexwijk. Ook de ontwikkeling van een nieuw vliegtuigtype of een nieuwe vrachtwagen kosten jaren.
Bij andere projecten is het eigenlijk zo voorbij. Na maanden van intensief vergaderen en een uitgebreide aanbesteding heeft het ingehuurde softwarebedrijf het nieuwe programma in een maand geïnstalleerd en aan het draaien. Uiteindelijk kostte het opleiden van de medewerkers in deze fase de meeste tijd.
Tegenvallers bij de uitvoering: improvisatie en met oplossingen komen
Hoe goed je de Realisatiefase ook hebt voorbereid: het kan anders lopen dan je had gepland. De techniek werkt niet zoals gedacht. Er doen zich onverwachte problemen voor in het productieproces. Of je loopt tegen ingewikkeldheden aan die niemand had voorzien.
Het is belangrijk om tijdens de Realisatiefase mensen in het projectteam te hebben die goed zijn in improviseren. Jullie zullen creatieve oplossingen moeten verzinnen en die voorleggen aan de opdrachtgever. Alleen maar klagen of de tegenvaller melden is er niet bij.
De projectleider moet oplossingen aandragen. Hier vindt je meer tips over hoe je dat kan doen.
Toenemende druk op planning en budget
In de Realisatiefase nemen meestal ook de druk op de planning en het budget toe. Alle vertraging die je onderweg hebt opgelopen gaat van de tijd af die je nog over hebt om het resultaat te maken en problemen op te lossen.
Wanneer de opdrachtgever geen ruimte heeft of geeft om de planning of het budget aan te passen kan de druk bij de projectleider flink oplopen. Het is dan zaak om het goede soort voorstellen aan de opdrachtgever te presenteren. Voor meer tips: hier.
Vergeet het beslisdocument niet – belangrijk voor verantwoording achteraf
Wanneer het resultaat gereed is hebben we vaak de neiging om al ons gereedschap op te ruimen en vrolijk door te gaan naar de volgende klus. Het is volbracht! Dit is een begrijpelijke reactie na een langdurig en complex project. Het project is voor de projectleider pas gereed wanneer alle ontwikkelingen en beslissingen ook zijn vastgelegd. Waarom? Om ervan te leren en omdat er altijd iemand is (bestuur, accountant, subsidieverstrekker, management, opdrachtgever) aan wie we verantwoording moeten afleggen.
Terug naar de hoofdpagina Projectfasering
Terug naar de hoofdpagina Kennisbank Projecten