Een projectdoel is belangrijk. Er zijn meerdere redenen om hier tijd te investeren:
1. Een projectdoel geeft richting aan je project
Een project heeft een duidelijk projectdoel nodig. Wie niet weet waar hij heengaat zal daar ook nooit aankomen. Voel je het verschil tussen: “Ik ga vandaag reizen” en “ik ben vanavond om 19.00 uur in Rotterdam?”. En hoe groot is de kans dat je vanavond om 19.00 uur in Rotterdam bent als ik alleen maar zeg: “Ga vandaag reizen?”.
Wie het moeilijk vindt om te kiezen of te sturen heeft meestal geen duidelijk doel voor ogen.
Daarom werken algemene doelen als: “ik wil een goede projectleider worden” of “ik wil rijk worden” ook niet. Ze zijn te algemeen en helpen niet om ons dagelijks werk te sturen.
2. Een projectdoel zorgt voor motivatie
Een wervend projectdoel brengt enthousiasme en motivatie met zich mee. Vergelijk: “Weer sneeuw op de top van de Kilimanjaro” met “een verbetering van de stedelijke kwaliteit in de wijk Roompot.”
Jouw projectdoel moet dus niet alleen kloppen, maar ook wervend zijn.
Merk je als opdrachtgever of projectleider dat de projectmedewerkers niet vooruit te branden zijn? Meestal is het doel waaraan je werkt gewoon niet inspirerend genoeg.
Soms helpt het projectleiders dan om hun teamleden persoonlijke doelen te laten formuleren. Wat wil jij leren in dit project? Zo wordt het project toch weer inspirerend.
Lees hier meer over het managen van je projectteam.
3. Een projectdoel helpt om je project te verkopen
Wie een project wil laten starten moet het ook verkopen. Zeker wanneer tijd of geld schaars zijn. Een aantrekkelijk doel maakt dat het project eerder steun krijgt. Wie wil er niet meehelpen
Weet je een doel waar in jouw organisatie niemand tegen kan zijn? Kijk of je dit in jouw projectdoel kan inpassen.
4. Een projectdoel helpt je in het project besluiten: is wat ik doe goed of niet?
Tijdens het project moet je voortdurend kiezen. Doe ik dit wel of niet? Zal ik een extra ontwerp maken? Moet ik rekening houden met de wensen van die bijzondere gebruiker? Moet ik om extra geld gaan vragen bij de opdrachtgever?
Het doel van het project helpt je om te kiezen. Is het doel van het project om de kosten van de logistiek van je bedrijf 15% te drukken? Dan schrap je gebruikerswensen die de kosten juist verhogen. Je vraagt wel extra projectbudget om nieuwe software te kopen die chauffeurs helpt om jaarlijks 10% op hun brandstofkosten te besparen.
5. Een projectdoel helpt bij de vraag: is dit het goede project?
Stel jezelf de vraag: “Helpt dit resultaat om het projectdoel te bereiken?” Of is een andere manier misschien beter?
Achter een project zit altijd een idee over de manier waarop het resultaat tot effecten leidt die het doel dichterbij zullen brengen. Maar is daar wel over nagedacht? En klopt die beleidstheorie eigenlijk wel?
6. Een projectdoel helpt je kiezen welk project je wel uitvoert en welk project niet
Tenslotte helpt een projectdoel om te kiezen welk project je wel uitvoert en welk project niet. Kan het bedrijf beter investeren in de ontwikkeling van een nieuw product of in het verbeteren van bestaande productlijnen?
Moet de kwaliteit van het werk van de medewerkers worden verbeterd, of moet de organisatiecultuur veranderen?
Door de doelen van verschillende projecten te vergelijken kan het management besluiten welke projecten het belangrijkst zullen zijn.
Wanneer je een projectdoel moet formuleren vind je hier in de vorm van een stappenplan en voorbeelden. Bijvoorbeeld van algemene doelen en van SMART geformuleerde doelen.
Terug naar hoofdpagina projectdoel
Terug naar hoofdpagina kennisbank projecten