Project doel: Wie bepaalt het doel?

De opdrachtgever bepaalt het project doel

Waarom? Het is de opdrachtgever die het probleem voelt. Het is de opdrachtgever die het geld of de tijd geeft die nodig is om het probleem op te lossen. Het is dus niet zo raar dat de opdrachtgever dan ook mag bepalen wat het doel van het project is.

Wat doe je wanneer je vindt dat het doel verkeerd is?

Veel projectleiders vragen dan vervolgens: maar wat als het projectdoel nu verkeerd is? Het meest korte antwoord is: wordt zelf opdrachtgever. Je kan dan zelf bepalen wat de projecten moeten opleveren. Tot die tijd moet je accepteren dat een ander het projectdoel bepaalt.

verkeerd doel

Mocht opdrachtgever worden er voorlopig nog even niet inzitten, dan zijn er nog een paar technieken die je kan gebruiken:

  • Accepteer de opdracht niet

Je geeft aan deze opdracht niet te kunnen accepteren. Je bent beleefd en houdt altijd respect voor de positie van de opdrachtgever. Maar je wil jezelf ook recht in de spiegel kunnen blijven aankijken.

  • Leg de opdrachtgever uit hoe de wereld wél in elkaar zit

Geef aan waarom volgens jou een ander doel beter zou moeten zijn. Leg uit wat je weet. Vraag de opdrachtgever vervolgens waarom dit doel voor haar zo belangrijk is en draag zelf alternatieven aan.

  • Stel vragen

Laat de opdrachtgever zelf inzien waarom er beter voor een ander doel gekozen kan worden.

Dat betekent wel dat je van te voren moet nadenken over de vragen die je de opdrachtgever moet stellen. En je moet nadenken over de volgorde waarin je jouw vragen moet laten terugkomen.

Waarom mag de projectleider niet zelf het projectdoel aanpassen?

De opdrachtgever wil een doel bereiken en vraagt de opdrachtnemer daarom een bepaald resultaat te maken. Het is de opdrachtgever die het geld en de tijd beschikbaar stelt. Het is daarom de opdrachtgever die mag bepalen of het doel moet worden aangepast.

 

Maar wat nu als de opdrachtgever gewoon niet in staat is om een goed doel te formuleren?

Lees verder: Wat doe je wanneer de opdrachtgever geen goede doelstelling geeft?

 

Terug naar hoofdpagina projectdoel

Terug naar hoofdpagina kennisbank projecten