Wat als het doel verandert tijdens het project?

Stel dat het doel van het project volgens de opdrachtgever tijdens het project moet veranderen. Dat betekent eigenlijk dat je het project opnieuw moet ontwerpen – tenzij het een hele kleine aanpassing betreft. Wat doe je dan (niet)?

Schiet niet in de emotie – houdt het hoofd ‘cool’

Ik ken nogal wat projectleiders die boos of verdrietig worden als de opdrachtgever tijdens het project het doel aanpast. Al dat werk voor niets. Maar het kan ook zijn dat de opdrachtgever heeft ingezien dat het doel dat zij probeerde te bereiken onrealistisch is.

projectleider wanhopig

Er gebeuren misschien zaken rondom je project waar je niet van weet

Het kan ook zijn dat de situatie inmiddels is veranderd. Jouw project had als doel duurdere producten te maken voor de rijkere klanten. Maar door een economische terugval kopen zij inmiddels de dure producten niet meer. Hier kom je alleen achter door het de opdrachtgever te vragen.

De opdrachtgever bepaalt het doel – dus blijf neutraal

Wat de reden voor de wijziging ook is – uiteindelijk bepaalt de opdrachtgever wat hij/zij wil hebben. Als projectleider mag je natuurlijk je advies geven, maar er is geen wetboek waarin staat dat de opdrachtgever dit ook over moet nemen.

Zorg dat je de projectleider bent die verstand heeft van zaken. Wie blijft hangen in “maar dit is niet goed” wordt – zo is mijn ervaring – vroeger of later van het project gehaald.

Breng de gevolgen in kaart en vraag hier een besluit over

Jouw belangrijkste taak als projectleider is daarom de gevolgen van de wijziging in beeld te brengen. Als het doel verandert, zal het resultaat meestal ook veranderen. Of het moet op z’n minst worden aangepast.

Maak een nieuw Plan van Aanpak

En als het resultaat verandert, moeten ook de activiteiten, de planning en de begroting worden aangepast. Mijn advies is daarom: maak een nieuw Plan van Aanpak en laat dit door de opdrachtgever vaststellen.

De voordelen:

  • de opdrachtgever begrijpt dat zijn wijziging het hele project heeft veranderd
  • je loopt het nieuwe project van begin tot eind door zodat je het zelf weer in de vingers hebt
  • ook het projectteam en partijen in de omgeving begrijpen dat het niet gaat om een wijziging, maar om een nieuw project.

 

Terug naar hoofdpagina projectdoel

Terug naar hoofdpagina kennisbank projecten