Programma van Eisen voorbeelden

Deze programma van eisen voorbeelden geven je een indruk van hoe een programma van eisen er uit kan zien. Een programma van eisen beschrijft de eisen die je aan het resultaat stelt.

Programma van Eisen Voorbeelden

Denk bijvoorbeeld aan een paspoort als eindresultaat. Je bent als projectleider verantwoordelijk voor het formuleren van eisen voor een nieuw paspoort. Wat voor eisen zou jij aan een paspoort stellen? Wat zou een paspoort allemaal kunnen overkomen?

Programma van eisen paspoort

  • het moet leesbaar blijven als het nat wordt. Hoe lang moet de inkt leesbaar blijven? Na 5 minuten onder water? Of 4 weken (bijvoorbeeld om een lichaam te kunnen identificeren)
  • als er vloeistoffen (drank, verf, inkt, modder) op komen wil je dat het leesbaar blijft. Op vakantie of met kleine kinderen kan er een hoop misgaan. Na hoeveel tijd wil je dat vloeistoffen nog van het paspoort geveegd kunnen worden zonder dat de oorspronkelijke tekst onleesbaar wordt
  • hoe lang moet het duren voordat een paspoort verbrandt?
  • Moet het tegen de vlam van een lucifer kunnen?
  • En hoe lang? Of moet het paspoort ongeschonden zijn na een korte brand?

De (denkbeeldige) eisen zouden dan bijvoorbeeld kunnen zijn:

  • de tekst van het paspoort moet nog leesbaar zijn na een maand onder water te hebben geleden
  • vloeistoffen als verf, inkt en modder moeten na maximaal een dag nog van het paspoort geveegd kunnen worden zonder dat de oorspronkelijke tekst onleesbaar is geworden
  • het paspoort moet 3 minuten lang in de vlam van een enkele lucifer, aansteker of kaars gehouden kunnen worden zonder dat het in brand vliegt.

Je kan jezelf de zelfde vraag stellen over bijvoorbeeld over manieren om misbruik te maken van het paspoort, het verliezen van een paspoort of het gebruik ervan.

Programma van Eisen omvang

Een programma van eisen voor een groot project kan behoorlijk omvangrijk zijn. Ik heb projecten gezien waarbij het PvE letterlijk uit een aantal volle ordners bestond. Een ordner op je PC lezen gaat niet zo makkelijk. Daarom geef ik je een uitgewerkt voorbeeld van een kleiner project

Uitgewerkt Programma van Eisen Voorbeelden gebruiken voor je eigen project

Voor veel mensen is de inhoud van een Programma van Eisen een beetje vaag. Het woord klinkt bekend, maar zelf een Programma van Eisen uitschrijven is niet iets dat iedereen zomaar even doet. Misschien heb jij nut van mijn programma van eisen voorbeelden. Ik heb daarom één voorbeeld helemaal uitgewerkt. Je kan ze dan rustig bekijken, ook wanneer je geen internet in de buurt hebt. Je kan deze voorbeelden gebruiken als inspiratie, of letterlijk de tekst overnemen. Dat scheelt je tijd en gemak.

Terug naar de hoofdpagina Programma van Eisen

Terug naar de pagina Kennisbank Projecten