Project evaluatie – Veel voorkomende puzzels

Project evaluatie brengt soms problemen boven

Als uit de project evaluatie blijkt dat er sprake is van problemen dan moet je die oplossen. Twee problemen komen vaak terug zo is mijn ervaring.

Wat doe je wanneer je toch de indruk hebt dat iemand verwijtbaar handelt?

Ik leg veel nadruk op leren. Maar soms kom je tijdens de tussentijdse project evaluatie mensen tegen die wel erg onverstandig hebben gehandeld. Dan moet je de medewerker hiermee confronteren. Ga altijd het gesprek met deze projectmedewerker aan. Doe dit niet in de grote groep, maar één op één. Geef duidelijk aan wat het gedrag is dat je veranderd wil zien

Het hangt vervolgens af van een aantal zaken of je de medewerker uit het projectteam verwijdert of niet:

  • hoe ernstig was het gedrag?
  • ziet deze persoon zelf in dat hij/zij een fout heeft gemaakt?
  • was er sprake van overmacht?
  • neemt deze persoon zelf initiatief om de fout te herstellen?
  • is er sprake van onwil of onmacht?
  • hoe groot is de kans op herhaling volgens de project evaluatie?
  • heeft deze medewerker kennis of vaardigheden die niemand anders heeft?
  • is er iemand die toezicht kan houden?

Wat kan je doen wanneer de onderlinge samenwerking hapert?

Dat hangt er vanaf wat de oorzaak van het conflict lijkt bij de project evaluatie. Er zijn ruwweg twee situaties:

  1. Conflicten met een praktische oorzaak (ik wil naar links en jij wil naar rechts)Je kan met de hulp van een procesbegeleider zoeken naar een oplossing waar iedereen mee kan werken. Er zijn allerlei methoden om conflicten op te lossen.Er zijn ook veel mensen die kunnen helpen. Je kan een onafhankelijke collega vragen, mij een mail sturen of een andere deskundige bij jou in de buurt. Probeer het niet zelf te doen. Bijvoorbeeld wanneer je onderdeel bent van het probleem. Of wanneer je hier geen ervaring mee hebt. Een kleine investering levert meestal veel beter, sneller en duurzamer resultaat.
  2. Waardeconflicten (ik hou van voetbal en jij van ballet)Hier bestaat geen inhoudelijke of beste oplossing. Het is een kwestie van macht. Je moet onderhandelen. Of iemand anders (bijvoorbeeld de hogere legerleiding) moet de keuze maken. Blijf niet eindeloos gesprekken voeren: het heeft geen zin. Over smaak valt niet te twisten. Neem een beslissing, laat die voor je nemen of vervang de betreffende projectmedewerker.

 

Terug naar pagina Projectevaluatie

Terug naar hoofdpagina Kennisbank projecten