Projectmatig Werken

Wat is projectmatig werken? Er zijn boekenkasten vol over geschreven. Die heb ik hier voor je samengevat. Via de onderstaande links vind je meer uitleg.

Zo vind je hier:

Er zijn verschillende scholen voor projectmatig werken

In de loop van de jaren zijn er verschillende scholen ontstaan. Iedere school legt nadruk op andere aspecten. Zo is Prince2 een algemene versie van de Prince-methode. Deze was vooral geschikt voor projecten uit de wereld van de ICT en de telecom.

PMW is de oorspronkelijke manier waarop projectmatig werken in Nederland is geïntroduceerd. En IPMA is een overkoepelende organisatie van de beroepsverenigingen voor project management. Hierachter zit een organisatie die

Tegenwoordig bestaat er ook nog Projectmatig Creëren, waarin de nadruk ligt op de menselijke kant van werken in projecten. Een goede aanvulling op de meer technische benaderingen. Om je wegwijs te maken in deze ‘jungle’ van benaderingen vind je hieronder meer informatie over de volgende methoden:

  • PMW
  • IPMA
  • En Prince2
  • Overzicht van verschillen en overeenkomsten

Wat is het verschil met andere methoden?

Naast projectmatig werken zijn er ook programma’s en het werken met projectportfolio’s. Wat zijn de verschillen en wanneer kies je bijvoorbeeld voor:

En er zijn nog andere manieren om je werk te organiseren

Naast projecten zijn er nog andere manieren om je klus te organiseren. Bijvoorbeeld als improvisatie of als routinematige activiteit. Lichtere varianten van projectmanagement zijn bijvoorbeeld resultaatgericht werken en planmatig werken: