Projectmatige aanpak: Definitie
Wanneer je een klus projectmatig oppakt gebruik je een aantal belangrijke instrumenten uit projectmatig werken. Het verschil dat je de werkwijze van een project niet volledig doorvoert.
Projectmatige aanpak: Wat is het verschil met projecten?
In de praktijk zie ik dat projectleiders het aantal fasen samenvoegen. En gebruiken deze projectleider geen uitgebreide fasedocumenten.
De projectmatige aanpak: Hoe ziet die eruit?
- Je werkt naar een afgesproken resultaat toe
- Je maakt vooraf een planning en een begroting
- Je deelt het werk op in enkele fasen (maar je doorloopt niet alle projectfasen)
- Je werkt alleen of samen met collega’s, maar er is geen formeel projectteam
- Tijdens de looptijd rapporteer je mondeling aan de opdrachtgever, die besluit over aanpassing van het project, de planning of het budget.
Voordeel: je voert je klus gecontroleerd uit, krijgt tussendoor feedback, maar je vermijdt overbodige bureaucratie
Dat is waarom zoveel projectleiders kiezen voor een projectmatige aanpak in plaats van werken met complete projecten. Je hebt de voordelen van projectmatig werken: een gefaseerde planning en begroting. Op bepaalde momenten overleg met de opdrachtgever voordat het project helemaal gereed is.
Je voert de klus snel uit, maar door het overleg met de opdrachtgever hoef je ook niet bang te zijn dat je aan het einde te horen krijgt dat dit niet de bedoeling was. Je hebt je opdrachtgever onderweg immers medeplichtig gemaakt.
Wanneer kiezen voor een projectmatige aanpak?
Deze vragen kunnen je helpen om de juiste keuze te maken:
- Is de klus die je moet uitvoeren groot en complex (project) of klein en eenvoudig? (projectmatige aanpak)
- Ben je onzekerheid over de wensen van de opdrachtgevers en moet je daarom regelmatig feedback organiseren? (project) Of is voor jou compleet duidelijk wat de opdrachtgever wil en bestaat er weinig discussie over de gewenste uitkomst? (projectmatig aanpak)
- Heb je om het resultaat te maken geen lang gesprek over de eisen nodig? Heb je weinig voorbereidingen nodig om tot uitvoering over te gaan? (projectmatige aanpak) Of zijn er veel verschillende ideeën over wat het resultaat moet zijn? En moet er van alles gebeuren voordat het resultaat kan worden gemaakt? Kies dan voor een projectaanpak.