Improvisaties : verschil met projecten

Bij improvisaties kan je geen resultaat afdwingen, bij projecten wel

Improvisaties zijn activiteiten waarbij je aan de voorkant niet weet wat er uit gaat komen. Dat is echt anders dan bij projecten, waar je het resultaat vooraf wel duidelijk opschrijft. Ook weet je meestal niet welke stappen je moet zetten.

Denk maar aan het opvangen van een crisis. Of het doen van een uitvinding.

Heel bekend is het verhaal van de onderzoeker die bij toeval een lijm ontdekte die wel plakte, maar weer niet zo sterk is dat spullen voor eeuwig aan elkaar blijven zitten. Inmiddels heeft het bedrijf 3M al heel veel succes geboekt met de Post-its.

Er was niemand die vooraf wist dat er zoiets zou ontstaan als “Post-its”.

Het hoofd van de ontwikkelingsafdeling heeft ook nooit een opdracht gegeven: vind post-its uit. Bij improvisaties heb je geen garanties op de uitkomst.

Een improvisatie stuur je alleen op input: tijd en geld

Je kan daarom alleen vooraf bepalen hoeveel tijd en moeite je er in wil steken. Bij een echte improvisatie kan je niet sturen op de uitkomst.

Wat je wel kan doen is vooraf afspreken hoeveel tijd en geld je er in wil steken. Het motto is: “Het begint als het begint en het is klaar als het tijd is.”

En wanneer het tijd en het geld op zijn stop je er mee.

Managers hebben moeite met improvisaties door gebrek aan controle

Ik ken managers voor wie dat heel moeilijk is. Ze willen (of moeten van anderen) zo graag controle houden dat ze toch weer in de bekende valkuilen trappen.

Ze willen vooraf een resultaatafspraak maken. Dat is net zoiets als met het KNMI afspreken dat ze het komende kerstmis laten sneeuwen. Misschien sneeuwt het met kerst, maar ik zou er geen afspraak over maken.

Improvisatie is soms de enige mogelijkheid

Daarom hebben improvisaties soms een slechte bijklank. Maar dat is niet helemaal terecht. Soms is het de enige mogelijkheid! Kijk maar eens naar de film Apollo 13.

De astronauten vergiftigen zichzelf omdat ze met drie man in een capsule zitten die slechts ges hikt is voor twee. Dan is maar één oplossing: improviseren.