Project organisatie: Wat je absoluut moet weten

Project organisatie: vorm volgt inhoud

De goede volgorde eerst dat je eerst het doel en resultaat van je project bepaalt. Daarna denk je na over de stappen waarin je tot het resultaat komt. Pas daarna komen planning en budget en organisatie aan de beurt.

Waarom beginnen veel projecten bij de organisatie? Lekker concreet

Wanneer de inhoud en planning van een project ingewikkeld zijn lijkt het soms aantrekkelijk om eerst de project organisatie uit te denken. Je hebt immers mensen nodig om je te helpen om het project uit te denken.

De organisatie die jou helpt sluit aan bij de inhoud van je project

Maar waarom is dat niet de beste volgorde? De beste organisatie van je project is namelijk afhankelijk van de inhoud van je project.

Stel je voor dat het eindresultaat een opvang voor drugsverslaafden is. En stel dat deze opvang in een woonwijk zal komen. Je zal snel bedenken dat het slagen van jouw project afhankelijk is van de mening van de buurt, dan zal je een extra klankbordgroep moeten organiseren.

Maar wanneer jouw project als doel heeft om de zuiveringstechniek in een bestaand gebouw te moderniseren is een klankbordgroep misschien een beetje overdreven. Die levert dan alleen maar hogere kosten en vertraging. En jouw resultaat wordt er niet beter van.

De beste project organisatie bestaat niet

Er bestaat dan ook niet zoiets als de beste project organisatie. Ik geef je hier een aantal tips om te kiezen, maar het aantal mogelijkheden is eindeloos. Wel is het zo dat de ene vorm in een bepaalde situatie veel beter werkt dan een andere. Wanneer je twijfelt over een complexe project kan je het beste even contact met me opnemen.

Centrale vraag: welke eisen stellen inhoud en omgeving aan jouw organisatie?

Laten we met de inhoud beginnen. Wat is het resultaat van je project en welke stappen zijn nodig om dit te bereiken?

Lees hier verder