Risico analyse: hoe uitgebreid?

Risico analyse: hoe uitgebreid?

Je bepaalt zelf hoe uitgebreid jouw risico analyse moet zijn. Het hangt ook van je project af. Uiteindelijk gaat het om gezond verstand.

Wanneer jouw project gaat over het vernieuwen van de huisstijl van een kleine organisatie zou ik wel nadenken over de risico’s. Maar je schrijft er geen risicoanalyse van 50 pagina’s over.

Dat is anders wanneer jouw project gaat over de ontwikkeling van een nieuw model auto. De risico’s voor jouw organisatie zijn groot. Zo’n project kost veel geld. Wanneer de introductie mislukt kan dat zelfs betekenen dat jouw organisatie moet fuseren of uiteindelijk failliet gaat. Maak dan een uitgebreide risicoanalyse en laat deze door de opdrachtgever vaststellen. Bijvoorbeeld als onderdeel van het Plan van Aanpak.

risico-9

Risico analyse meer status geven

Wanneer er veel van jouw project afhangt kan je er voor kiezen specialisten te betrekken bij het opstellen van de risico analyse. Ze kunnen je helpen met onderdelen of zelfs de hele analyse voor je uitvoeren. Kies in dat laatste geval voor een bureau dat in jouw organisatie bekend is. Het stempel “goedgekeurd door …” vergroot de overtuigingskracht.

Risico analyse: Second opinion

Bij belangrijke projecten kan het bij twijfel van de opdrachtgever of de omgeving belangrijk zijn om een buitenstaander te vragen om de risico analyse te beoordelen. Zo’n beoordeling heet ook wel een second opinion. Ook de onafhankelijke buitenstaander kan niet meer doen dan een inschatting maken. Je kan de onzekerheid die een project met zich meebrengt nooit tot nul terugbrengen. Dit geeft jou en je opdrachtgever wel de zekerheid dat je aan iedereen binnen en buiten het project kan laten zien dat je er alles aan gedaan hebt om de risico’s zoveel mogelijk te beperken.

Terug naar de hoofdpagina risicoanalyse

Terug naar de hoofdpagina Kennisbank Projecten