Veel gestelde vragen aan Werken aan Projecten

Over deze website

Er zijn een aantal verschillende scholen voor ‘projectmatig werken’. De basistraining is gebaseerd op de algemene projectenaanpak, ook wel PMW genoemd. Dit is werkwijze waarmee Projectmatig Werken in Nederland is geïntroduceerd.

De andere trainingen zijn geschikt voor alle typen Projectmanagement. Van PMW tot Prince2. Van ‘Projectmatig Creëren’ tot aan de Roel Grit-methode’. Al deze scholen gebruiken de zelfde basiswelementen: doel en resultaat, faseren, beheersen en beslissen.

Omdat het in de kern gaat over jouw vaardigheden als projectleider. En over de overtuigingen die jij in dat werk meeneemt. Dan maakt het niet uit of 3 of 7 fasen in een project zitten. En dan maakt het ook niet uit wat de indeling van je Projectcontract, je PIT of je Projectplan is.

Mijn naam is Remco Bontenbal. Ik ondersteun projectleiders en projectmedewerkers. Ik geef je kennis en inzicht. Zowel in technieken, communicatie als overtuigingen. Projecten zijn niet bedoeld om een zware dobber te zijn.

Ik ondersteun managers door hen tijd terug te geven. Door projectleiders en projectteams te ondersteunen. Door mensen op te leiden. Door projecten soepeler te laten lopen.

Hou jij van spam? Ik niet. Ik gebruik je e-mail-adres om je enkele keren per jaar te informeren over mijn nieuwste blogartikel.

Je kan je op ieder moment uitschrijven van deze lijst door de link in die e-mail te volgen. Je e-mail-adres wordt nooit verkocht aan andere organisaties.

Welke vorm van ondersteuning is het beste voor mij?

Zwemmen kan je niet leren in de bibliotheek. Wanneer je snel meer kennis wil krijgen en je vaardigheden wil vergroten kan je het beste een training volgen. Kijk bij de producten om een training uit te zoeken die bij jou past.

In een training kan je veel leren. Ook kan je er je eigen vragen kwijt. Maar is jouw situatie anders dan die van vele anderen, dan kan je jouw project beter direct laten ondersteunen. Projectcoaching is to-the-point en je kan de hoeveelheid ondersteuning (en dus ook de kosten) variëren.

Waarvoor kan ik je nog meer inzetten?

Ja. Ik verzorg regelmatig een bijdrage aan teamdag of bijeenkomst. De inhoud en de lengte bepalen we natuurlijk samen. Vul het contactformulier in en ik maak een afspraak met je.

Ja! Dat heet projectcoaching. Bij de casussen heb ik een aantal gevallen beschreven waarbij ik individuele projecten of projectleiders heb ondersteund. Soms vanuit de projectleider die wilde sparren. Soms ben ik benaderd door een opdrachtgever die risico’s wilde beperken.

Jazeker. Ik ben in mijn leven al een flink aantal keren projectleider geweest. Op het overzicht van klanten kan je zien welke organisaties ik heb ondersteund. Vul het contactformulier in en we maken een afspraak.

Ja. De inhoud en de opzet bepalen we natuurlijk samen. Vul het contactformulier in en ik maak een afspraak met je.

Hoe kom ik aan budget voor de training?

Wanneer je iets echt wil vind je altijd een manier om dat te bereiken. Mijn cursisten weten op allerlei manieren aan geld te komen:

  • Uit het opleidingsbudget van hun organisatie
  • Uit het budget van het project waaraan ze deelnemen
  • Uit het persoonlijk opleidingsbudget (zoals bijvoorbeeld gemeenteambtenaren dat hebben)
  • Uit privé middelen, waarbij dit bedrag afgetrokken kan worden voor de inkomensbelasting
  • Via fondsen
  • Via sponsoring.

Door antwoord te geven op de vraag: hoe wordt mijn manager er beter van als ik deze training volg. Vaak geven mensen aan dat ze:

  • Door de training of de projectcoaching kennis en meer vaardigheden hebben
  • Dat ze daardoor beter weten wat ze wel en wat ze niet moeten doen
  • Daardoor lopen hun projecten beter
  • Daardoor zijn er minder problemen
  • Er hoeft minder geld bij het project
    (dat is mooi, want daar is bijna altijd te weinig van)
  • En daardoor hoeft hun chef minder tijd te besteden aan het project
    (prettig, want ze zijn meestal druk)
  • Bovendien worden de afgesproken resultaten (sneller) gehaald
    (iets dat managers altijd prettig vinden).

Ben je er nog niet gerust op? Neem contact met me op: ik denk met je mee.

Praktische vragen over de trainingen

Ik geef de trainingen op een locatie centraal in Nederland. Deze locatie is altijd goed bereikbaar, zowel met de auto als het Openbaar Vervoer.

Het verschilt wat per training, maar de gemiddelde training begint om 09.30 uur en eindigt om 16.30 uur.

De groepsgrootte moet jou als deelnemer helpen om je zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen. Je leert ook door en met je groepsgenoten. Veel van de oefeningen die je doet doen jullie samen.

Per training is er dan ook een andere groepsgrootte. Hoe meer het gaat om reflectie of het oefenen van vaardigheden, des te kleiner is de trainingsgroep. Kijk bij het trainingsaanbod om te kijken hoe groot de groep is in de training die jij hebt uitgekozen.

De meeste trainingen worden één keer per jaar gegeven. Volg je inbox voor de inschrijving.

Wanneer je je wil inschrijven voor een training vul je op de pagina van de training een formulier in.

Daar vind je ook de datum,  locatie en tijden. Je ontvangt dan andere informatie die je nodig hebt na je inschrijving (denk aan het programma, de voorbereiding en de routebeschrijving).

Wie is de trainer?

Ik help al jaren organisaties en mensen om beter en efficiënter te werken. Eerst als adviseur, later als projectleider en als manager/opdrachtgever. Door die ervaring als manager/opdrachtgever zie ik razendsnel waar de kern van de oplossing zit. Omdat ik vroeger zelf projectleider was weet ik hoe je dit praktisch en realistisch uit kan voeren.

Ik train en begeleid mensen vanuit drie invalshoeken: Ik geef je de kennis en de vaardigheden die je in projecten nodig hebt Ik help je om je boodschap effectief te communiceren (en om de communicatie van anderen goed te begrijpen)

Ik help je om je eigen overtuigingen op het spoor te komen en die bij te stellen als je zelf vindt dat die je belemmeren.

Mijn specialiteit zijn projecten in een lastige omgeving of die politiek gevoelig liggen. Daar ben ik goed in omdat ik langere tijd manager en opdrachtgever ben geweest, maar ook jarenlang zelf als projectleider heb gewerkt.

Als iets niet lukt komt dat omdat er dingen zijn die je nog niet weet of die je nog niet kan. Dus als je wil dat er meer lukt moet je meer kennis verzamelen en vaardigheden oefenen.

Ik beloof je niet dat de wereld in een roze wolk verandert. Maar wel dat je na mijn trainingen veel meer gereedschap en vaardigheden hebt. Meer weten en meer kunnen betekent niet altijd dat projecten makkelijker verlopen. Maar wel dat het jou veel makkelijker af gaat. 

Je moet wel zelf met die kennis en die vaardigheden aan de slag. Iemand kan je leren autorijden. Maar als je na het halen van je rijbewijs nooit meer in een auto stapt moet je na een aantal jaar opnieuw beginnen. Daarom help ik je door al tijdens de training te oefenen. Zo blijft wat je leert beter hangen. En voor wie nog meer oefening wil is er projectcoaching.

Ik kan veel mensen helpen. Maar ik heb niet alle antwoorden.

Wat ik wel heb is ervaring én een hele verzameling van technieken en vaardigheden. Die zijn in de praktijk uitgeprobeerd. En werken dus.

Verder heb ik een heleboel vragen die je helpen om te groeien van een vervelende ervaring, een lastige opdrachtgever, externe partijen of een lastig teamlid. Ik help je om het op te lossen en het morgen anders te doen.

Ik heb jaren bij zo’n groot bureau gewerkt. Je krijgt bij mij dezelfde kwaliteit, maar mijn inzet en prijs zijn aantrekkelijker.

Omdat ik niet de luxe heb dat iemand anders mijn salaris voor me verdient krijg je van mij altijd 100% inzet. Bovendien: ook bij een groot bureau geldt dat het uiteindelijk gaat om de klik die je met de individuele trainer hebt.

Bij Werken-aan-projecten.nl zet ik al mijn kennis en ervaring in om jou te helpen. Ik hoef geen standaard programma uit te voeren. Daarmee maak ik iedere opdracht op maat voor jou.

Snel contact:

Contactformulier